Vasser logo
Eddie sitter på kontoret og jobber med en hjemmeside

Hva er forskjellen på en hjemmeside, nettside og en nettløsning?

Det kan være vanskelig å skille mellom alle begrepene som brukes om digitale løsninger. Hva er egentlig forskjellen på hjemmeside, nettside, nettløsning og et nettsted?

Hva folk legger i hvert av ordene er selvfølgelig ikke opp til oss å bestemme, men denne artikkelen er ment som en veileder for de som er usikre på hva som skiller ordenes betydning for de som jobber med faget til daglig.

Hjemmeside

Hjemmeside er en beskrivelse som henger igjen fra internetts tidlige start. Hjemmesider var noe som ble laget på "gutterommet" – ofte av hobby webdesignere – som ønsket å ha en egen personlig hjemmeside på internett.

Ordet hjemmeside var i utgangspunktet mer tiltenkt personlige hjemmesider, enn kommersielle.

I nyere tid blir fortsatt ordet hjemmeside brukt, men profiler på sosiale medier har i stor grad tatt over for personlige hjemmesider (dessverre!), og når det gjelder mer profesjonelle digitale hjemmesider for bedrifter er ikke "hjemmeside" et like godt egnet ord lenger.

Ofte blir hjemmesider promotert som enkle, billige, gjør-det-selv løsninger.

Nettside

Nettsider er typisk digitale løsninger som har tatt over for den gamle «hjemmesiden».

En nettside kan være alt fra en helt enkel landingsside eller kampanjeløsning til en stor og omfattende nettside for et selskap, som for eksempel nettsiden til LPO, eller NSI.

En av nettsidens viktigste målsettinger er å skape engasjement i en eller annen form.Dette defineres i designprosessen av nettsiden og kan være alt fra å gjøre informasjon tilgjengelig for en bestemt målgruppe, til det å skaffe potensielle «leads» til selskapet.

Man bør ta det som en selvfølge at nettsider i dag både er responsive (tilpasser seg alle skjermstørrelser) og lett tilgjengelig for alle mennesker (universelt utformet).

En omfattende nettside med flere integrasjoner og tilpassinger kaller vi ofte en nettløsning, som er beskrevet i neste avsnitt.

Nettløsning

Ordet nettløsning brukes ofte om nettsider som er større og mer omfattende.

En nettløsning håndterer ofte større mengder med data.

Det kan være et intranett eller en nettbutikk med betalingsløsning og produkthåndtering.

Det er egentlig ikke noen tydelige begrensninger for hva en nettløsning kan være, ordet nettløsning er vidt og dekker det meste av digitale løsninger.

Eksempler på typiske nettløsninger kan være: Nettbutikk, digital designmanual, intranett, kampanjeverktøy, nettside med tilpassede integrasjoner, nettside som håndterer store mengder med data og mer.

Eksempler: Joico Norge (innholdstung nettløsning), Rudskogen Motorsenter (Nettbutikk, intranett og gavekortløsning)

Hva med nettsted?

Nettsted er også et ord som ofte brukes i liknende forbindelser. Det er noe mer sjeldent, og ofte mer benyttet i sammenheng med "portaler". Eksempelvis NAV eller Helse Norge kan nevnes som nettsteder.

Blir selvfølgelig flytende grenser mellom terminologi her, så våre meninger er kun basert på erfaring og diskusjon med kunder der ute. Det vil alltid finnes avvik og alternativ bruk av ordene.

Fortsatt uklart?

Uansett om du skulle være ute etter hjemmeside, nettside, nettløsning eller nettsted er vi her for deg!

Vasser er gjerne behjelpelige i å finne en god løsning for akkurat ditt behov. Ta kontakt med oss for en hyggelig og uforpliktende prat.

Kontakt Vasser

Vasser portrett stig

Stig Taftø
Designer
Mobil 93028905
E-post stig@vasser.no

LinkedIn

Relatert

3 gode grunner til at selskapet burde ha en egen nettløsning

7 tips til en god og brukervennlig publiseringsløsning

Mindre er mer: Bærekraftig webdesign for fremtiden

Hvordan velge riktig digital leverandør for din nye nettside

Nettside

Nettside for Voss Energi