Vasser logo
Et CMS hjelper å rydde opp innhold til nettsiden
Et CMS hjelper å rydde opp innhold til nettsiden

Hva er et CMS?

CMS er en forkortelse for «Content Management System», som på norsk vanligvis blir kalt publiseringssystem. Hovedformålet med et CMS er å forenkle innholdsproduksjon på et nettsted, samt organisere innholdet på en god måte

Hvorfor bruke et CMS?

Grunnen til at et CMS stort sett ligger i bunn av nettsider, er at eiere av nettsider ønsker å kunne jobbe med innhold uten å jobbe i kodefiler eller være avhengig av utviklere. Vanligvis defineres design og regler, samt mulige innholdsblokker i CMS’et, og innholdsprodusenten har da en konkret verktøykasse for å kunne lage innhold slik de vil.

Hva skiller forskjellige CMS?

Det finnes veldig mange CMS der ute. Dette er delvis fordi det også finnes mange alternative programmeringsspråk i underkant (PHP, Node, Ruby, Python m.m.), samt at det finnes mange forskjellige tilnærminger til hvordan innhold og CMS skal struktureres og jobbes med. Noen CMS er veldig rettet mot blogg-innlegg og kategorisering av dette (Wordpress), mens andre er mer rettet mot datastruktur uavhengig av hva slags type data det er snakk om (Sanity & Craft CMS). Det er også eksempelvis spissede CMS rettet mot e-handel (Shopify eller Woo Commerce).

Utvalg av cms losninger
Et utvalg av CMS løsninger på markedet

Hva bør du tenke på når du velger et CMS?

Valg av CMS system bør gjøres med omhu. Det er store spenn i blant annet prismodeller, sikkerhetsnivå, oppdateringsfrekvens, brukervennlighet. Noen CMS kan fremstå fristende på grunn av utbredt bruk og lav pris (Wordpress), men det er viktig å forstå at utbredt i bruk ikke nødvendigvis betyr at systemet er best egnet. Wordpress er for eksempel også utvilsomt mest utsatt sikkerhetsmessig. Man bør uavhengig av valgt CMS alltid sørge for at man kontinuerlig holder systemet oppdatert, slik at sikkerhet og brukervennlighet jevnlig forbedres.

Hvorfor Vasser liker Craft CMS

Vi mener alltid at prosjekter ikke begynner med å definere CMS, men at behovene vil styre hva som er beste valg av publiseringssystem. Allikevel mener vi på generell basis at Craft CMS er bedre egnet enn Wordpress i de aller fleste tilfeller, da brukervennlighet, sikkerhet og fleksibilitet er langt bedre etter vår erfaring. Men i visse tilfeller vil eksempelvis Shopify være fordelaktig, og dersom eksisterende sider er på Wordpress, er ikke alltid overgang mellom systemer nødvendig/fordelaktig. Slike tilfeller må alltid vurderes enkeltvis.

Les også vår artikkel: 7 tips til en god og brukervennlig publiseringsløsning (CMS).

Kontakt Vasser

Ta gjerne kontakt om du vil diskuterer CMS med oss. :-)
Vasser portrett eddie

Eddie Dale
Teknologileder
Mobil 94441442
E-post eddie@vasser.no

LinkedIn

Relatert innhold

7 tips til en god og brukervennlig publiseringsløsning

7 tips til en god og brukervennlig publiseringsløsning

En god publiseringsløsning er viktig, selv om det største fokuset er på universiell utforming av digitale løsninger og brukervennlige nettsider. Man må ikke glemme at de som administrerer innholdet på din nettside også er brukere av en digital løsning og trenger en god publiseringsløsning. Her kommer noen enkle tips til hvorfor du burde tenke på å investere i en god publiseringsløsning og hvilken effekt dette kan ha.

Les artikkelen
Hva er forskjellen på en hjemmeside, nettside og en nettløsning?

Hva er forskjellen på en hjemmeside, nettside og en nettløsning?

For mange kan det virke ganske forvirrende å skille mellom alle begrepene som brukes om digitale løsninger. Skal jeg søke etter en ny hjemmeside, nettside eller nettløsning? Dette er bare noen av alle beskrivelser som kan brukes om en digital løsning. I denne artikkelen vil vi prøve å hjelpe deg med å få en klarhet i hva disse tre forskjellige begrepene betyr.

Les artikkelen