Vasser logo
Et CMS hjelper å rydde opp innhold til nettsiden
Et CMS hjelper å rydde opp innhold til nettsiden

Hva er et CMS?

CMS er en forkortelse for «Content Management System», som på norsk blir kalt publiseringssystem. Hovedformålet med et CMS er å forenkle innholdsproduksjon på et nettsted, samt organisere innholdet på en god måte

Trenger du et CMS?

Ikke alle nettsider trenger et CMS.

Vanligvis skiller man på statiske innholdssider og nettsider med dynamisk innhold. Dynamisk i dette tilfellet refererer til at det er behov for kontinuerlig editering, ny innholdsproduksjon, jobbing med SEO og mer.

Dersom man har en statisk nettside som er uendret over lang tid, vil et CMS ofte være unødvendig. Da kan man like gjerne spare det tekniske oppsettet rundt et CMS, og heller ta kontakt med din utvikler for å gjøre nødvendige endringer i innholdet på siden.

Hvorfor bruke et CMS?

Grunnen til at et CMS veldig ofte ligger i bunn av nettsider, er at eiere av nettsider ønsker å kunne jobbe med innhold uten å jobbe i kodefiler eller være avhengig av utviklere.

Vanligvis defineres design og regler, samt mulige innholdsblokker i CMS’et. På den måten kan innholdsprodusenter ha en konkret verktøykasse for å kunne lage innhold slik de vil.

Denne verktøykassen kan tilpasses dine behov, og videreutvikles etter ønske.

Hva skiller forskjellige CMS?

Det finnes veldig mange CMS der ute. Dette er delvis fordi det også finnes mange alternative programmeringsspråk i underkant (PHP, Node, Ruby, Python m.m.), men også at det finnes mange forskjellige tilnærminger til hvordan innhold og CMS skal struktureres og jobbes med.

Noen CMS er veldig rettet mot blogg-innlegg og kategorisering av dette (Wordpress), mens andre er mer rettet mot datastruktur uavhengig av hva slags type data det er snakk om (Sanity & Craft CMS). Det er også spissede CMS rettet mot e-handel (Shopify eller WooCommerce).

Utvalg av cms losninger
Eksempler på noen av CMS løsningene på markedet

Hva bør du tenke på når du velger et CMS?

Valg av CMS system bør gjøres med omhu. Det er store spenn i prismodeller, sikkerhetsnivå, oppdateringsfrekvens og brukervennlighet.

Noen CMS kan fremstå fristende på grunn av utbredt bruk og lav/ingen inngangspris. Det er allikevel viktig å forstå at utbredt i bruk ikke nødvendigvis betyr at systemet er best egnet. Prisen på løsningen du velger bør også vurderes over lengre tidsperiode enn kun den umiddelbare kostnaden ved oppstart.

Wordpress er for eksempel svært utsatt for sikkerhetshull. Det kan også være en veldig billig inngangsbillett, men etterhvert er det mer utfordrende å finne seriøse nettside-leverandører der ute som er villige til å ta over bedrifters Wordpress nettsider. Spesielt dersom de er utdaterte. Veldig mye av det samme gjelder konkurrentene Webflow og Wix.

Et annet punkt som er viktig å tenke over, er hvor dataen faktisk ligger. Har du en egen server, som du har fullt eierskap til dataene på? F.eks Sanity eller Webflow sine egne CMS-moduler kan virke veldig fristende på kort sikt, men en ofte oversett forskjellsfaktor fra tradisjonelle selv-hostede løsninger (som Wordpress eller Craft CMS) er langtidsperspektivet. Hvor befinner din data seg? Og hva skjer dersom produktet ikke lenger finnes om 5 år, eller dersom man ønsker å flytte/migrere til en annen løsning på sikt?

Man bør uansett uavhengig av CMS sørge for at man kontinuerlig holder systemet oppdatert, slik at sikkerhet og brukervennlighet jevnlig forbedres.

Hvorfor vi i Vasser liker Craft CMS

Vi mener alltid at prosjekter ikke begynner med å definere CMS, men at behovene vil styre hva som er beste valg av publiseringssystem.

Allikevel anbefaler vi veldig ofte Craft CMS.

Vi mener det er best på brukervennlighet, sikkerhet og fleksibilitet. De har også lang fartstid, og det er et voksende og veldig modent miljø av norske Craft CMS utviklere.

Craft CMS er også veldig fokusert på universell utforming. Les f.eks om W3C sine egne vurderinger som landet på Craft CMS som løsning for sin oppdaterte nettside. Les mer om Craft sin satsing på universell utforming på deres egen blogg.

En annen ting vi virkelig brenner for i Vasser, er langsiktighet. Craft CMS er bygget på tradisjonell teknologi (php, mysql) som har bevist seg som ekstremt robust over mange tiår. Videre har man den store fordelen av å kunne ha full kontroll på 100% av innhold, både database og kode, på en egen server.

Har du spørsmål?

Si gjerne i fra om du føler noe er uklart rundt dette temaet. Vi diskuterer det gjerne!

Les også vår artikkel: 7 tips til en god og brukervennlig publiseringsløsning (CMS).

Kontakt Vasser

Ta gjerne kontakt om du vil diskuterer CMS med oss. :-)
Vasser portrett eddie

Eddie Dale
Teknologileder
Mobil 94441442
E-post eddie@vasser.no

LinkedIn

Relatert innhold

7 tips til en god og brukervennlig publiseringsløsning

7 tips til en god og brukervennlig publiseringsløsning

En god publiseringsløsning er viktig, selv om det største fokuset er på universiell utforming av digitale løsninger og brukervennlige nettsider. Man må ikke glemme at de som administrerer innholdet på din nettside også er brukere av en digital løsning og trenger en god publiseringsløsning. Her kommer noen enkle tips til hvorfor du burde tenke på å investere i en god publiseringsløsning og hvilken effekt dette kan ha.

Les artikkelen
Hva er forskjellen på en hjemmeside, nettside og en nettløsning?

Hva er forskjellen på en hjemmeside, nettside og en nettløsning?

Det kan være vanskelig å skille mellom alle begrepene som brukes om digitale løsninger. Skal jeg søke etter en ny hjemmeside, nettside eller nettløsning? Vi hjelper deg med å få klarhet i hva de forskjellige begrepene betyr.

Les artikkelen